HOME

 

НОВОСТИ-NEWS,Април, 2018, Лешок, Македонија= April, 2018, Lesok, Macedonia

Денес, 01. Април 2018  година, прошетавме до Лешочкото кале  со мојата внука Луна и направивме интерсени фотографии.

фото: Митко Спироски, Лешок, 01 Април 2018, Поглед на Лешок и Лешочкиот манастир, на Митко од Лешочко кале

 

 

 

 

 

 

 

 

 

фото: Митко Спироски, Лешок, 01 Април 2018, Поглед на Лешок и Лешочкиот манастир, на Митко од Лешочко кале

 

 

 

 

 

 

 

 

 

фото: Митко Спироски, Лешок, 01 Април 2018, Поглед на Лешок и Лешочкиот манастир, од Лешочко кале 

 

 

фото: Митко Спироски, Лешок, 01 Април 2018, Лешочко кале, пролетни мотиви со мов на карпите 

 

 

фото: Митко Спироски, Лешок, 01 Април 2018, Внуката
Луна собира јаглика на Лешочко кале

фото: Митко Спироски, Лешок, 01 Април 2018, Внуката
Луна на Лешочко кале

фото: Митко Спироски, Лешок, 01 Април 2018, Пролет во Лешок и Шара

фото: Митко Спироски, Лешок, 01 Април 2018, Поглед на Лешок и Лешочкиот манастир, од Лешочко кале

фото: Митко Спироски, Лешок, 01 Април 2018, Поглед на Лешок и Лешочкиот манастир, од Лешочко кале

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НОВОСТИ-NEWS, март 2018, Лешок, Македонија= March  2018, Lesok, Macedonia

 

Денес, 24 март 2018 година, добив идеја да го насликам снежниот амбиент на Лешок, а посебно да ги овековечам повеќето куќи од Горно маало (Старото маало- Бакар маало и Тенеке маало), кои беа облечени со пролетен снег.

 

фото: Митко Спироски, Лешок,24 Март 2018, Стара куќа

 

 

 

 

 

 

 

 

 

фото: Митко Спироски, Лешок,24 Март 2018, Зградата на старото училиште

 

 

 

 

 

 

 

 

 

фото: Митко Спироски, Лешок,24 Март 2018, Пролетна снежна идила во Лешок, црква Св. Никола

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

фото: Митко Спироски, Лешок,24 Март 2018, Пролетна снежна идила во Лешок и Лешочкиот манастир, црква Св. Богородица

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

фото: Митко Спироски, Лешок,23 Март 2018, Пролетна снежна идила во Лешок и Лешочкиот манастир

 

 

фото: Митко Спироски, Лешок,23 Март 2018, Пролетна снежна идила во Лешок и Лешочкиот манастир

 

 

 

 

 

 

 

 

 

фото: Митко Спироски, Лешок,23 Март 2018, Пролетна снежна идила во Лешок и Лешочкиот манастир

 

 

 

 

 

 

 

 

 

фото: Митко Спироски, Лешок,23 Март 2018, Пролетна снежна идила на Кале во Лешок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 22  и 23 Март 2018 година, иако календарски влеговме во пролет, во Лешок интензивно врне снег и досега наврнаа преку 20  сантиметри снег.

Во продолжение објавувам неколку фотографии, во  кои Лешок, Шара и  Полог се  покриени со снег.

 

фото: Митко Спироски, Лешок,23 Март 2018, Пролетна снежна идила во Лешок и Лешочкиот манастир

фото: Митко Спироски, Лешок,23 Март 2018, Пролетна снежна идила во Лешок и Лешочкиот манастир

Лешок, 23 Март 2018, Пролет, а Лешочко кале покриено во бело

 

 

Лешок, 23 Март 2018, Лешочко кале,

Куќата покриена со бел снег

 

 

Лешок, 23 Март 2018, Лешочко кале, Пчелите покриени со снег

Лешок, 23 март 2018, Снег во пролет

фото: Митко Спироски, Лешок,23 Март 2018, Пролетна снежна идила во Лешок и Лешочко кале

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НОВОСТИ-NEWS, јануари-фебруари 2018, Лешок, Македонија=January-February 2018, Lesok, Macedonia

Во месеците Јануари и Фебруари 2018 година, во Лешок  имаше  повеќе  настани и празнувања, бидејќи во овие  два месеци има неколку православни верски празници помасовно празнување имаше на  празниците:

  • Св. Атанасие, кое се одржа на 30 Јануари 2018 година  на Стар манастир,
  • Св. Трипун, кое  се одржа на 14 Фебруари 2018 година  во Млака, кај Лешочките лозја, и
  • ПРОЧКА , кое се одржа на 18 Фебруари 2018 година на Лешочкото кале.

Повеќе за традицијата на прославување на ПРОЧКА- ПОКЛАДЕ во Лешок, може  да прочитате во следниот текст објавен на  Мојата Веб страна, www.spiroski.com.mk, и тоа:

Јас бев присатен на празниците АТАНАСОВДЕН-2018 и ПРОЧКА-2018 и на двата настани беше  многу убаво организирано од страна на кумовите, имаше многу гости на празнувањата, ама и времето ни беше убаво. Фала му на Господа.

Им честитаме  на  новите кумови   за ПРОЧКА 2019 : Велимир Кочовски, Мирче Божиновски и Љупчо Кипровски  и сигурем сум дека одлично ќе  го организираат празнувањето  следната година и дека ќе  биде помасовно и повесело.

Во продолжение ќе постирам неколку фотографии од празнувањето на ПРОЧКА -2018 година, кое традиционално Лешани го организираат и  со години наназад  масовно го посетуваат Лешочкото кале.

foto: Mitko Spiroski, Lesok,18 Februari 2018, Lesocko kale, PROCKA-2018 = фото: Митко Спироски, Лешок, 18 фабруари 2018, Лешочко кале, ПРОЧКА – 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лешок, 18.02.2018, варени бели јајца за празникот ПРОЧКА 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

фото: Митко Спироски, Лешок, 18.02.2017, со кумовите за ПРОЧКА-2019, Велимир,Мирче и Љупчо

 

 

 

 

 

 

 

 

фото: Митко Спироски, Лешок, 18.02.2017, Лешани ја прославуваме ПРОЧКА-2018 на Лешочкото кале

 

 

 

 

 

 

 

 

фото: Митко Спироски, Лешок, 18.02.2017, ПРОЧКА -2018, Поглед на Лешочкиот манастир од Лешочкото кале

 

 

 

 

 

 

 

 

фото: Митко Спироски, Лешок, 18.02.2017, ПРОЧКА -2018, Лешани го слават празникот на Лешочкото кале

 

 

 

 

 

 

 

 

 

фото: Митко Спироски, Лешок, 18.02.2017, ПРОЧКА -2018, Лешани го слават празникот на Лешочкото кале

 

 

 

 

 

 

 

 

фото: Митко Спироски, Лешочкото кале спремно е да ги пречека Лешани на празникот ПРОЧКА -2018 на 18 Фебруари 2018 год.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХ

 

 

НОВОСТИ-NEWS, Август, 2017, Лешок, Македонија=Аugust, 2017, Lesok, Macedonia

 

На ден, 26 Август (сабота) 2017, децата од  Генерацијата ученици родени 1949/50, кои учевме заедно од прво до четворто одделение во Основното училиште во Лешок ја одржавме Втората Средба на Генерацијата.

Lesok, 26 Avgust 2017, Vtora Sredba na Generacijata 1949/50 godina od Lesok, Macedonia

Ние децата од Мојата генерација родени во Лешок, Македонија во 1949 и 1950 година, кои заедно учевме во Основното училиште Кирил Пејчинович во Лешок ја одржавме Втората  Средба на генерацијата. Средбата се одржа во Лешочкиот манастир и на неа беа присатни 13  ученици. Средбата беше во убава атмосфера, при што евоциравме спомени од безгрижните детски и ученички денови  поминати во Школото во Лешок. Со едноминутно  молчење им одадовме почит на починатите  учителки Рада Симовска, Јелица  Ковачевска и Оливера Герасимовска Поповска како и на починатите другарчиња: Иљо Божиновски, Рада Груевска и Цане Атанасовски. На Средбата  најповеќе зборувавме за  школските денови и настани, како и за нашите деца и внуци. Одлучивме Средбата  секоја година традиционално да ја одржуваме на истата дата, односно на 26 Август 2018  година во 18 часот во просторииите на Школото. Оваа година паричето-денарчето му се падна на Душан Божиновски и тој ќе биде КУМ  за  2018 година. Кумот Душан  за заменик кума ја определи  Цвета ( Кочовска ) Петровска.

Душан Божиновски, Кумот за Третата Средба на Генерацијата 1949/50 од Лешок, Македонија

Душан Божиновски, Кумот за Третата Средба на Генерацијата 1949/50 од Лешок, Македонија

Цвета Кочовска (Петровска), Кума за Третата Средба на Генерацијата 1949/50 од Лешок, Македонија

Цвета Кочовска (Петровска), Кума за Третата Средба на Генерацијата 1949/50 од Лешок, Македонија

 

 

Кумот Душан и кумата Цвета одлучија третата  Средба на Генерацијата да се одржи на ден 26 Август 2018 година ( недела)  во 18 часот во старото Школо во кое учевме од 1957 до 1961 година.

ЧЕСТИТО Куме ДУШАН  и Кумо Цвета…… 

 

 

 

 

Фото: Митко Спироски, 26 Август 2017, Втора Средба на Генерацијата 1949/50 од Лешок во Лешочкиот манастир

Фото: Митко Спироски, 26 Август 2017, Втора Средба на Генерацијата 1949/50 од Лешок во Лешочкиот манастир

Фото: Митко Спироски, 26 Август 2017, Втора Средба на Генерацијата 1949/50 ученици од Лешок во Лешочкиот манастир

Фото: Митко Спироски, 26 Август 2017, Втора Средба на Генерацијата 1949/50 ученици од Лешок во Лешочкиот манастир

Фото: Митко Спироски, 26 Август 2017, Втора Средба на Генерацијата 1949/50 ученици од Лешок во Лешочкиот манастир

Фото: Митко Спироски, 26 Август 2017, Втора Средба на Генерацијата 1949/50 ученици од Лешок во Лешочкиот манастир

Фото: Митко Спироски, 26 Август 2017, Втора Средба на Генерацијата 1949/50 ученици од Лешок во Лешочкиот манастир

Фото: Митко Спироски, 26 Август 2017, Втора Средба на Генерацијата 1949/50 ученици од Лешок во Лешочкиот манастир

foto:Mitko Spiroski, Lesok,26.08.2017, Vtora sredba na generacijata ucenici 1949/50 od Lesok, Macedonia

foto:Mitko Spiroski, Lesok,26.08.2017, Vtora sredba na generacijata ucenici 1949/50 od Lesok, Macedonia

foto:Mitko Spiroski, Lesok,26.08.2017, Vtora sredba na generacijata ucenici 1949/50 od Lesok, Macedonia

foto:Mitko Spiroski, Lesok,26.08.2017, Vtora sredba na generacijata ucenici 1949/50 od Lesok, Macedonia

foto:Mitko Spiroski, Lesok,26.08.2017, Vtora sredba na generacija ucenici 1949/50 od Lesok, Macedonia

foto:Mitko Spiroski, Lesok,26.08.2017, Vtora sredba na generacija ucenici 1949/50 od Lesok, Macedonia

foto:Mitko Spiroski, Lesok,26.08.2017, Vtora sredba na generacija ucenici 1949/50 od Lesok, Macedonia

foto:Mitko Spiroski, Lesok,26.08.2017, Vtora sredba na generacija ucenici 1949/50 od Lesok, Macedonia

foto:Mitko Spiroski, Lesok,26.08.2017, Vtora sredba na generacija ucenici 1949/50 od Lesok, Macedonia

foto:Mitko Spiroski, Lesok,26.08.2017, Vtora sredba na generacija ucenici 1949/50 od Lesok, Macedonia

foto:Mitko Spiroski, Lesok,26.08.2017, Vtora sredba na generacijata ucenici 1949/50 od Lesok, Macedonia

foto:Mitko Spiroski, Lesok,26.08.2017, Vtora sredba na generacijata ucenici 1949/50 od Lesok, Macedonia

Фото: Митко Спироски, 26 Август 2017, Втора Средба на Генерацијата 1949/50 ученици од Лешок во Лешочкиот манастир

Фото: Митко Спироски, 26 Август 2017, Втора Средба на Генерацијата 1949/50 ученици од Лешок во Лешочкиот манастир

Фото: Митко Спироски, 26 Август 2017, Втора Средба на Генерацијата 1949/50 ученици од Лешок во Лешочкиот манастир

Фото: Митко Спироски, 26 Август 2017, Втора Средба на Генерацијата 1949/50 ученици од Лешок во Лешочкиот манастир

Фото: Митко Спироски, 26 Август 2017, Втора Средба на Генерацијата 1949/50 ученици од Лешок во Лешочкиот манастир

Фото: Митко Спироски, 26 Август 2017, Втора Средба на Генерацијата 1949/50 ученици од Лешок во Лешочкиот манастир

Фото: Митко Спироски, 26 Август 2017, Втора Средба на Генерацијата 1949/50 ученици од Лешок во Лешочкиот манастир

Фото: Митко Спироски, 26 Август 2017, Втора Средба на Генерацијата 1949/50 ученици од Лешок во Лешочкиот манастир

foto:Mitko Spiroski, Lesok,26.08.2017, Vtora sredba na generacija ucenici 1949/50 od Lesok, Macedonia

foto:Mitko Spiroski, Lesok,26.08.2017, Vtora sredba na generacija ucenici 1949/50 od Lesok, Macedonia

 

 

 

 

 

 

Фото: Митко Спироски, 26 Август 2017, Втора Средба на Генерацијата 1949/50 ученици од Лешок во Лешочкиот манастир

Фото: Митко Спироски, 26 Август 2017, Втора Средба на Генерацијата 1949/50 ученици од Лешок во Лешочкиот манастир

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ГЕНЕРАЦИЈО  1949/50, 

ДОВИДУВАЊЕ  НА СЛЕДНАТА СРЕДБА ВО ЛЕШОК, НА ДЕН 26 АВГУСТ 2018 Г. ВО 18 ЧАСОТ (недела) ВО СТАРОТО УЧИЛИШТЕ КИРИЛ ПЕЈЧИНОВИЧ ВО ЛЕШОК, ВО КОЕ УЧЕВМЕ ОД ПРВО ДО ЧЕТВОРТО ОДДЕЛЕНИЕ.

ГОЛЕМ ПОЗДРАВ  

Митко Спироски, Лешок-Скопје, Македонија

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Внучето Давид дојде на гости кај дедо Мите во Лешок.

На ден 01.Август 2017 година на гости во Лешок кај дедо Мите дојде  внучето Давид со мајка му Искра и татко му Борче, кој се роди на 29 Јули 2017 година. Родителите на Давид  одлучиле поради големите горештини во Скопје да дојдат во Лешок со новороденото внуче и синчето Стефан и полесно да ги поминат пеколните горештини.

 

фото: Митко Спироски, Лешок, 01 Август 2017, Вучето Давид дојде на гости кај дедо Мите во Лешок

фото: Митко Спироски, Лешок, 01 Август 2017, Внучето Давид дојде на гости кај дедо Мите во Лешок

фото: Митко Спироски, Лешок, 01 Август 2017, Вучето Давид со мама и бато на гости кај дедо Мите во Лешок

фото: Митко Спироски, Лешок, 01 Август 2017, Внучето Давид со мама и бато на гости кај дедо Мите во Лешок

фото: Митко Спироски, Лешок, 01 Август 2017, Баба Славица за прв пат го бања бебето Давид

фото: Митко Спироски, Лешок, 01 Август 2017, Баба Славица за прв пат го бања бебето Давид

фото: Митко Спироски, Лешок, 01 Август 2017, Вучето Давид со мама и баба

фото: Митко Спироски, Лешок, 01 Август 2017, Внучето Давид со мама и баба

фото: Митко Спироски, Лешок, 01 Август 2017, Вучето Давид на гости кај дедо Мите во Лешок

фото: Митко Спироски, Лешок, 01 Август 2017, Внучето Давид на гости кај дедо Мите во Лешок

фото: Митко Спироски, Лешок, 01 Август 2017, Вучето Давид со дедо Мите во Лешок

фото: Митко Спироски, Лешок, 01 Август 2017, Внучето Давид со дедо Мите во Лешок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

фото: Митко Спироски, Лешок, 07 Август 2017, Вучето Давид на гости кај дедо Мите во Лешок

фото: Митко Спироски, Лешок, 07 Август 2017, Внучето Давид на гости кај дедо Мите во Лешок

фото: Митко Спироски, Лешок, 07 Август 2017, На вучето Давид дедо Мите му подарува златник

фото: Митко Спироски, Лешок, 07 Август 2017, На внучето Давид дедо Мите му подарува златник

фото: Митко Спироски, Лешок, 19 Август 2017, Вучето Давид

фото: Митко Спироски, Лешок, 19 Август 2017, Внучето Давид

 

 

 

 

 

фото: Митко Спироски, Лешок, 27 Август 2017, Трите внучиња Луна, Стефан и Давид на гости кај дедо Мите во Лешок за Голема Богородица

фото: Митко Спироски, Лешок, 27 Август 2017, Трите внучиња Луна, Стефан и Давид на гости кај дедо Мите во Лешок за Голема Богородица

фото: Митко Спироски, Лешок, 22 Август 2017, Слатко спијат братчињата Стефан и Давид во спалната на баба Славица и дедо Мите

фото: Митко Спироски, Лешок, 22 Август 2017, Слатко спијат братчињата Стефан и Давид во спалната на баба Славица и дедо Мите

фото: Митко Спироски, Лешок, 16 Август 2017, Внучето Давид со мама на гости кај дедо Мите во Лешок

фото: Митко Спироски, Лешок, 16 Август 2017, Внучето Давид со мама на гости кај дедо Мите во Лешок

фото: Митко Спироски, Лешок, 27 Август 2017, Внучето Давид во количка нанка и покриен е со мрежа од комарци

фото: Митко Спироски, Лешок, 27 Август 2017, Внучето Давид во количка нанка и покриен е со мрежа од комарци

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НОВОСТИ, Април, 2017, Лешок, Македонија = NEWS, April, 2017, Lesok, Macedonia

 

Lesok, Macedonia, 20 April 2017, Zimski ambient vo prolet na kale vo Lesok i na Shar Planina.

foto: Mitko Spiroski, 20 April 2017, Lesok, Macedonia, Zima vo prolet na Lesocko kale

foto: Mitko Spiroski, 20 April 2017, Lesok, Macedonia, Zima vo prolet na Lesocko kale

foto: Mitko Spiroski, 20 April 2017, Lesok, Macedonia, Zima vo prolet na Lesocko kale

foto: Mitko Spiroski, 20 April 2017, Lesok, Macedonia, Zima vo prolet na Lesocko kale

фото: Митко Спироски, Лешок, Македонија, Зима во април на Кале во Лешок

фото: Митко Спироски, Лешок, Македонија, Зима во април на Кале во Лешок

фото: Митко Спироски, Лешок, Македонија, Зима во април на Кале во Лешок

фото: Митко Спироски, Лешок, Македонија, Зима во април на Кале во Лешок

foto: Mitko Spiroski, 20 April 2017, Lesok, Macedonia, Zima vo prolet na Lesocko kale

foto: Mitko Spiroski, 20 April 2017, Lesok, Macedonia, Zima vo prolet na Lesocko kale

foto: Mitko Spiroski, 20 April 2017, Lesok, Macedonia, Zima vo prolet na Lesocko kale

foto: Mitko Spiroski, 20 April 2017, Lesok, Macedonia, Zima vo prolet na Lesocko kale

 

foto: Mitko Spiroski, 20 April 2017, Lesok, Macedonia, Zima vo prolet na Lesocko kale

foto: Mitko Spiroski, 20 April 2017, Lesok, Macedonia, Zima vo prolet na Lesocko kale

 

 

 

 

 

 

 

foto: Mitko Spiroski, 20 April 2017, Lesok, Macedonia, Zima vo prolet na Lesocko kale

foto: Mitko Spiroski, 20 April 2017, Lesok, Macedonia, Zima vo prolet na Lesocko kale

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Mitko Spiroski, 20 April 2017, Lesok, Macedonia, Zima vo prolet na Lesocko kale

 

 

 

 

 

 

 

 

ЛЕШОК, ВЕЛИГДЕН 2017 год.

 

Велигенските празници 2017  година, Јас со  Мојата фамилија  празникот го прославивме во Лешок. По тој повод внесувам  неколку фотографии од 16 Април ( Недела ) и 17 Април (Понеделник )  од вапцаните црвени

Велигденски јајца вапцани од вредните раце на баба Славица и внуката Луна

 

Фото: Митко Спироски, Лешок, Вапцани јајца од баба Славица и внуката Луна за празникот Велигден 2017

Фото: Митко Спироски, Лешок, Вапцани јајца од баба Славица и внуката Луна за празникот Велигден 2017

Фото: Митко Спироски, Лешок, Вапцани јајца од баба Славица и внуката Луна за празникот Велигден 2017

Фото: Митко Спироски, Лешок, Вапцани јајца од баба Славица и внуката Луна за празникот Велигден 2017

Фото: Митко Спироски, Лешок, Вапцани јајца од баба Славица и внуката Луна за празникот Велигден 2017

Фото: Митко Спироски, Лешок, Вапцани јајца од баба Славица и внуката Луна за празникот Велигден 2017

Фото: Митко Спироски, Лешок, Вапцани јајца од баба Славица и внуката Луна за празникот Велигден 2017

Фото: Митко Спироски, Лешок, Вапцани јајца од баба Славица и внуката Луна за празникот Велигден 2017

Фото: Митко Спироски, Лешок, Вапцани јајца од баба Славица и внуката Луна за празникот Велигден 2017

Фото: Митко Спироски, Лешок, Вапцани јајца од баба Славица и внуката Луна за празникот Велигден 2017

Фото: Митко Спироски, Лешок, Вапцани јајца од баба Славица и внуката Луна за празникот Велигден 2017

Фото: Митко Спироски, Лешок, Вапцани јајца од баба Славица и внуката Луна за празникот Велигден 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НОВОСТИ, Март, 2017, Лешок, Македонија = NEWS, March, 2017, Lesok, Macedonia

 

 

На ден 4  Март 2017 година со моето семејство бевме на Викенд во Лешок и постирам неколку фотографии со моите внуци Луна и Стефан.

Фото: Митко Спироски, Лешок, Македонија, Викенд на Лешочко Кале со внуците Луна и Стефан

Фото: Митко Спироски, Лешок, Македонија, Викенд на Лешочко Кале со внуците Луна и Стефан

Фото: Митко Спироски, Лешок, Македонија, Викенд на Лешочко Кале со внуците Луна и Стефан

Фото: Митко Спироски, Лешок, Македонија, Викенд на Лешочко Кале со внуците Луна и Стефан

Фото: Митко Спироски, Лешок, Македонија, Викенд на Лешочко Кале со внуците Луна и Стефан

Фото: Митко Спироски, Лешок, Македонија, Викенд на Лешочко Кале со внуците Луна и Стефан

Фото: Митко Спироски, Лешок, Македонија, Викенд на Лешочко Кале со внуците Луна и Стефан

Фото: Митко Спироски, Лешок, Македонија, Викенд на Лешочко Кале со внуците Луна и Стефан

Фото: Митко Спироски, Лешок, Македонија, Викенд на Лешочко Кале со внуците Луна и Стефан

Фото: Митко Спироски, Лешок, Македонија, Викенд на Лешочко Кале со внуците Луна и Стефан

Фото: Митко Спироски, Лешок, Македонија, Викенд на Лешочко Кале со внуците Луна и Стефан

Фото: Митко Спироски, Лешок, Македонија, Викенд на Лешочко Кале со внуците Луна и Стефан

Фото: Митко Спироски, Лешок, Македонија, Викенд на Лешочко Кале со внуците Луна и Стефан

Фото: Митко Спироски, Лешок, Македонија, Викенд на Лешочко Кале со внуците Луна и Стефан

Фото: Митко Спироски, Лешок, Македонија, Викенд на Лешочко Кале со внуците Луна и Стефан

Фото: Митко Спироски, Лешок, Македонија, Викенд на Лешочко Кале со внуците Луна и Стефан

Фото: Митко Спироски, Лешок, Македонија, Викенд на Лешочко Кале со внуците Луна и Стефан

Фото: Митко Спироски, Лешок, Македонија, Викенд на Лешочко Кале со внуците Луна и Стефан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НОВОСТИ, Февруари, 2017, Лешок, Македонија = NEWS,February , 2017, Leshok, Macedonia

 

 

На 26 Февруари 2017 година (недела), Лешани  ја  продолжија традицијата на празнување на Прочка-Велико Покладе  со одење на Лешочкото кале. Оваа заслуга им припаѓа на младите Лешани кои на Кале направија дрвена маса и клупи за седење  и кои веќе неколку години ја празнуваат Прочка. Оваа година кон младите Лешани се приклучија и постарите и празнувањето беше помасовно. Инаку, традиционално на Кале секој со себе носеше варени бели јајца, сиренце, водичка или сокче, а постарите носеа ракија или вино. Оваа година беа испечени три тепсии комад ( со зелка, со праз и  јајца со сирење) и во секоја пита  имаше  по едно париче ( денар). Среќата – паричето им се падна на тројца кумови кои ќе ја организираат прославата на Прочка во 2018 година. Инаку, традиционално на денот Прочка секое семејство се собрани на заеднички ручек или вечера и децата амкаат јајца.

Довидување на Прочка 2018 година на Лешочко кале.

Текст и фотографии: Митко Спироски од Лешок, Македонија.

Како прилог на овој  пост, објавувам неколку фотографии од прославата на Прочка 2017 година од Лешани на Калето во Лешок, како и посебен текст кој го напишав под наслов:  ПРОЧКА-вековна традиција на празнување во Лешок, кој е  постиран на оваа Веб страна, и тоа:

 

 

Фото: Митко Спироски, Лешок. 26 февруари 2017, Прочка на Лешочко кале

Фото: Митко Спироски, Лешок. 26 февруари 2017, Прочка на Лешочко кале

Стара фотографија од амкање јајце во македонско семејство

Стара фотографија од амкање јајце во македонско семејство

Фото: Митко Спироски, Лешок. 26 февруари 2017, Прочка на Лешочко кале

Фото: Митко Спироски, Лешок. 26 февруари 2017, Генерацијата ученици, 1949/50 од Лешок на празнување на Прочка на Лешочко кале

Фото: Митко Спироски, Лешок, 26 Февруари 2017- Прочка на Лешочко кале

Фото: Митко Спироски, Лешок, 26 Февруари 2017- Прочка на Лешочко кале

Празнување на Прочка -2017 на Лешочко кале

Празнување на Прочка -2017 на Лешочко кале

Фото: Митко Спироски, Припрема за празнување Прочка -2017 на Лешочко кале

Фото: Митко Спироски, Припрема за празнување Прочка -2017 на Лешочко кале

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

фото: Митко Спироски, Лешок,26 Фавруари 2017, Кумовите за Прочка 2018 година

фото: Митко Спироски, Лешок,26 Фавруари 2017, Кумовите за Прочка 2018 година

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НОВОСТИ-NEWS, Јануари, 2017, Лешок

 

На 30 Јануари 2017 година ( понеделник ), во Лешок, кај црквата Св. Атанасие од 14 век -Стар манастир, Лешани масовно дојдона да го прослават  верскиот празник Атанасовден. На прославата имаше покрај Лешани имаше и лица од Варвара, Ратае, Брезно и др. места од Полог. На празнувањето посебно забележителни беа лицата од Варвара, кои формираја поворка со  носење на македонското знаме, магаренце накитено со черги во народен вез и група музичари кои пееја македнски народни песни. Поворката од Варвара на патот до Стар манастир кратко се задржа на Кале и местото Коачница и се  изиграа неколку ора и се испеаја и наколку песни.

Времето беше многу убаво, организацијата од кумовите беше одлична и се створи одлична атмосфера.

За успешна организација на Атанасовден за 2018 година беа избрани 5 (пет ) кумови и веруваме дека кумовите успешно ќе покажат.

 

 

 

 

 

НОВОСТИ-NEWS, ДЕКЕМВРИ, 2016, Лешок

 

Лешок – Скопје, 04 Декември 2016-Пречиста-Домашна слава на моето Семејство и род Спироски-Лалошои од Лешок.

Лешок-Скопје, 04 Декември 2016, Внуците Луна и Стефан на домашна слава -Пречиста кај дедо Мите

Лешок-Скопје, 04 Декември 2016, Внуците Луна и Стефан на домашна слава -Пречиста кај дедо Мите

 

 

 

 

 

 

 

 

Пречиста, 04.12.2016, Домаќините Митко и Славица Спироски, спремни ги чекаат гостите за домашната слава -Пречиста

 

 

 

 

 

 

 

 

Лешок-Скопје, 04. декември 2016, Домаќинката го принесува славскиот колач на трпезата на домашната слава-Пречиста на домаќините Митко и Славица Спироски

Лешок-Скопје, 04. декември 2016, Домаќинката го принесува славскиот колач на трпезата на домашната слава-Пречиста на домаќините Митко и Славица Спироски

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НОВОСТИ-NEWS, НОЕМВРИ, 2016, Лешок

Лешок, 29 Ноември 2016

foto: Mitko Spiroski, Lesok, Macedonia, Sneg na Kale

foto: Mitko Spiroski, Lesok, Macedonia, Sneg na Kale

foto: Mitko Spiroski, Lesok, Macedonia, Sneg na Kale

foto: Mitko Spiroski, Lesok, Macedonia, Sneg na Kale

photo: Mitko Spiroski, Lesok, 29.11.2016, Padna sneg na Lesocko kale

photo: Mitko Spiroski, Lesok, 29.11.2016, Padna sneg na Lesocko kale

photo: Mitko Spiroski, Lesok, 29.11.2016, Padna prviot sneg na Kale

photo: Mitko Spiroski, Lesok, 29.11.2016, Padna prviot sneg na Kale

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Photo: Mitko Spiroski, Leshok, 29.11.2016, Padna prviot sneg na Kale

Photo: Mitko Spiroski, Leshok, 29.11.2016, Padna prviot sneg na Kale

Foto: Mitko Spiroski, Lesok, 29.11.2016, Lesocki manastir vo sneg

Foto: Mitko Spiroski, Lesok, 29.11.2016, Lesocki manastir vo sneg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Лешок, 24 Ноември 2016 година

Честитки за успешната промоција на книгата: Огледало за Огледало од авторот Борис П. Момироски Лешанин во Духовниот центар Кирил Пејчинович во Лешочкиот манастир.

Ние учениците на Кирил Пејчинович се огледувавме на огледалото на нашите учители и ние нивните ученици да бидеме огледало на нашите ученици.

Лешок, 24 Ноември 2016, Промоција на книгата: Огледало за Огледало од Борис П. Момироски Лешанин во Духовниот центар Кирил Пејчиновиќ во Лешочкиот манастир

Лешок, 24 Ноември 2016, Промоција на книгата: Огледало за Огледало од Борис П. Момироски Лешанин во Духовниот центар Кирил Пејчиновиќ во Лешочкиот манастир

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

фото: Митко Спироски, Лешок, ноември 2016, Зелката и расолницата стасаа пред Митровден

фото: Митко Спироски, Лешок, ноември 2016, Зелката и расолницата стасаа пред Митровден

 

 

 

 

 

 

 

 

фото: Митко Спироски, Лешок, Ноември 2016, Расолницата стаса за пиење

фото: Митко Спироски, Лешок, Ноември 2016, Расолницата стаса за пиење

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НОВОСТИ-NEWS, ОКТОМВРИ, 2016, Лешок

 

 

фото: Митко Спироски, Лешок, Октомври 2016, Поглед од Кале кон Плоча

фото: Митко Спироски, Лешок, Октомври 2016, Поглед од Кале кон Плоча

фото: Митко Спироски, Лешок, октомври 2016, Џунџулиња во Мојот двор на Кале

фото: Митко Спироски, Лешок, октомври 2016, Џунџулиња во Мојот двор на Кале

фото: Митко Спироски, Лешок, октомври 2016, Цвеќе во Мојот двор-Македонско сонце со пет краци

фото: Митко Спироски, Лешок, октомври 2016, Цвеќе во Мојот двор-Македонско сонце со пет краци

фото: Митко Спироски, Лешок, октомври 2016, Цвеќињата во мојот двор

фото: Митко Спироски, Лешок, октомври 2016, Цвеќињата во мојот двор

фото: Митко Спироски, Лешок, окомври 2016, Есен, Позлатени листови

фото: Митко Спироски, Лешок, окомври 2016, Есен, Позлатени листови

фото: Митко Спироски, Лешок, октомври 2016, Печење-варење ракија во казан

фото: Митко Спироски, Лешок, октомври 2016, Печење-варење ракија во казан

фото: Митко Спироски, Лешок, октомври 2016, Печење костени на ќумбе

фото: Митко Спироски, Лешок, октомври 2016, Печење костени на ќумбе

фото: Митко Спироски, Лешок, октомври 2016, Брезите на Шара

фото: Митко Спироски, Лешок, октомври 2016, Брезите на Шара

фото: Митко Спироски, октомври 2016, Златна есен во мојот двор во Лешок

фото: Митко Спироски, октомври 2016, Златна есен во мојот двор во Лешок

фото: Митко Спироски, Октомври 2016, Мушмулите зреат на Петковден

фото: Митко Спироски, Октомври 2016, Мушмулите зреат на Петковден

фото: Митко Спироски, октомври 2016, Костени од Лешок

фото: Митко Спироски, октомври 2016, Костени од Лешок

 

 

фото: Митко Спироски, Октомври 2016, Ореви од Лешок

фото: Митко Спироски, Октомври 2016, Ореви од Лешок

 

Фото: Митко Спироски, Лешок, Октомври 2016, Низи црвен пипер се сушат за зима

Фото: Митко Спироски, Лешок, Октомври 2016, Низи црвен пипер се сушат за зима

 

 

 

Foto: Mitko Spiroski, Lesok, oktomvri 2016, Tikva stambolska od mojata bavca

Foto: Mitko Spiroski, Lesok, oktomvri 2016, Tikva stambolska od mojata bavca

foto: Mitko Spiroski, Lesok,Oktomvri 2016, Kazan za varenje rakija

foto: Mitko Spiroski, Lesok,Oktomvri 2016, Kazan za varenje rakija

foto: Mitko Spiroski, Lesok, oktomvri, 2016,Magarence za secenje drva so pila

foto: Mitko Spiroski, Lesok, oktomvri, 2016,Magarence za secenje drva so pila

Photo: Mitko Spiroski, Zlatna esen na Sar planina

Photo: Mitko Spiroski, Zlatna esen na Sar planina

 

Фото: Митко Спироски, Мушмули од Лешок

Фото: Митко Спироски, Мушмули од Лешок

фот: Митко Спироски, Рана есен на Шар Планина

фот: Митко Спироски, Рана есен на Шар Планина

 

фото: Митко Спироски, Лешок,Октомври 2016, Почна есента

фото: Митко Спироски, Лешок,Октомври 2016, Почна есента

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НОВОСТИ-NEWS, СЕПТЕМВРИ, 2016, Лешок

фото: Митко Спироски, Лешници од Лешок

фото: Митко Спироски, Лешници од Лешок

Внуката Луна ги гледа овците кои се враќаат од Шара

Внуката Луна ги гледа овците кои се враќаат од Шара

Дедо Мите и внукот Стефан со печурките сончарки

Дедо Мите и внукот Стефан со печурките сончарки

Мојот внук Стефан

Мојот внук Стефан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Внукот Стефан со тапанот на дедо

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НОВОСТИ-NEWS, АВГУСТ, 2016, Лешок

 

 

Лешок, Македонија, 26 Август 2016, Прва средба на Генерацијата ученици родени 1949/50, кои учевме заедно од прво до четворто одделение во Основното училиште во Лешок.

Lesok, 26 Avgust 2016, Sredba na Generacijata 1949/50 godina od Leshok

Ние децата од Мојата генерација родени во Лешок, Македонија во 1949 и 1950 година, заедно учевме во Основното училиште Кирил Пејчинович во Лешок. Наши први учителки беа  Рада Симовска од   Тетово и  Јелица Ковачевска од Лешок, додека во четворто одделение не учеше учителката Оливера Герасимовска Попоска од Тетово. Средбата се одржа во Лешочкиот манастир и на неа беа присатни десет  ученици. Средбата беше во пријатна и убава атмосфера, при што евоциравме спомени од безгрижните детски и ученички денови  поминати во Школото во Лешок. Со едноминутно  молчење им одадовме почит на починатите  учителки Рада Симовска, Јелица  Ковачевска и Оливера Попоска, како и на починатите другарчиња: Иљо Божиновски, Рада Груевска и  Цане Атанасовски. На Средбата  најповеќе зборувавме за  нашите деца и нашите внуци. Посакавме  секоја година традиционално да се сретнуваме, така, паричето-денарчето му се падна на Стојко Коцевски и тој ќе биде КУМ  за  2017 година и  ќе  ја организира  Средбата. Кумот Стојко Коцевски, за заменик кум го определи Митко Спироски. Кумот и заменикот начелно испланираа идната Средба на Генерацијата да се одржи на ден 26 Август 2017 година во Лешочкиот манастир, за да има можност секој навреме да планира да дојде на Средбата.

Фото: Митко Спироски, Лешочки манастир, 26 Август 2016, Средба на Генерацијата 1949/50 од Лешок

Фото: Митко Спироски, Лешочки манастир, 26 Август 2016, Средба на Генерацијата 1949/50 од Лешок

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото: Митко Спироски, 26 Август 2016, Средба на Генерацијата 1949/50 од Лешок во Лешочкиот манастир

Фото: Митко Спироски, 26 Август 2016, Средба на Генерацијата 1949/50 од Лешок во Лешочкиот манастир

 

 

 

 

 

 

 

 

Стојко Коцевски, Кум на Генерацијата ученици 1949/50 од Лешок

Стојко Коцевски, Кум на Генерацијата ученици 1949/50 од Лешок

 

 

 

 

 

 

 

 

Назравување од учениците од Средбата на Генерацијата 1949/50 од Лешок во Манастирскиот ресторан во Лешочкиот манастир

Назравување од учениците од Средбата на Генерацијата 1949/50 од Лешок во Манастирскиот ресторан во Лешочкиот манастир

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лешок, 26 Август 2016, Средба на Генерацијата 1949 во Лешочкиот манастир

Лешок, 26 Август 2016, Средба на Генерацијата 1949 во Лешочкиот манастир

 

 

 

 

 

 

 

 

Учениците од четворто одделение во Лешок

Учениците од четворто одделение во ОУ Кирил Пејчинович во Лешок 1957 година

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НОВОСТИ-NEWS, ЈУНИ, 2016, Лешок

 

 

Photo: Mitko Spiroski, Lesok, Macedonia, 15.06.2016, Leshok Monastery

Photo: Mitko Spiroski, Lesok, Macedonia, 15.06.2016, Leshok Monastery

 

 

 

 

 

 

 

 

фото: Митко Спироски, Лешок, 15 јуни 2016, Поглед на расцветаниот костен на Шар Планина од Лешочкото кале

фото: Митко Спироски, Лешок, 15 јуни 2016, Поглед на расцветаниот костен на Шар Планина од Лешочкото кале

 

 

 

 

 

 

 

 

фото: Митко Спироски, Лешок,15 јуни 2016, Лешочки манастир, поглед од Кале

фото: Митко Спироски, Лешок,15 јуни 2016, Лешочки манастир, поглед од Кале

 

 

 

 

 

 

 

 

фото: Митко Спироски, Лешок, јуни 2016, Смок од 2 метри на Лешочко кале

фото: Митко Спироски, Лешок, јуни 2016, Смок од 2 метри на Лешочко кале

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

фото: Митко Спироски, Лешок, јуни 2016, Смок на Шара

фото: Митко Спироски, Лешок, јуни 2016, Смок на Шара

 

 

 

 

 

 

 

фото: Митко Спироски, Лешок, јуни 2016, Внучињата и овците

фото: Митко Спироски, Лешок, јуни 2016, Внучињата и овците

 

 

 

 

 

 

 

 

фото: Митко Спироски, Лешок, Јуни 2016, Внучињата Луна и Стефан со јагнето Белко

фото: Митко Спироски, Лешок, Јуни 2016, Внучињата Луна и Стефан со јагнето Белко

 

 

 

 

 

 

 

 

Пешачење по патеките на дедо во Лешок

Пешачење по патеките на дедо во Лешок

 

 

 

 

 

 

 

фото: Митко Спироски, јуни 2016, Лешок, внуката со цвеќе од Шара

фото: Митко Спироски, јуни 2016, Лешок, внуката со цвеќе од Шара

 

 

 

 

 

 

 

 

фото: Митко Спироски, Лешок, 13 јуни, 2016, Поглед од запад кон Лешочкиот манастир

фото: Митко Спироски, Лешок, 13 јуни, 2016, Поглед од запад кон Лешочкиот манастир

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото: Митко Спироски, Лешок, јуни 2016, Внучињата на викенд во Лешок

Фото: Митко Спироски, Лешок, јуни 2016, Внучињата на викенд во Лешок

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото: Митко Спироски, Виножито, 2016, Јуни. Лешок

Фото: Митко Спироски, Виножито, Јуни, 2016, Лешок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лешочки манастир, 21, мај 2016

 

 

Во дворот на Лешочкиот манастир, од Руската амбасада поставен е крст-паметник во спомен на монасите-калуѓерите од Руската православна црка, кои живееле во Лешок и Македонија во минатиот век.

Фото; Митко Спироски, Лешок, 21.05.2016, Лешочкиот манастир доби крст-Паметник

Фото; Митко Спироски, Лешок, 21.05.2016, Лешочкиот манастир доби крст-Паметник

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото: Митко Спироски, Лешок, 21.05.2016, Во Лешочкиот се постави Крст-Паметник, дар од Руската амбасада, а во чест на монасите кои овде живееле

Фото: Митко Спироски, Лешок, 21.05.2016, Во Лешочкиот се постави Крст-Паметник, дар од Руската амбасада

 

 

 

 

 

 

 

 

На 21 мај 2016 година, во дворот на Лешочкиот манастир поставен е крст-паметник од Руската амбасада

На 21 мај 2016 година, во дворот на Лешочкиот манастир поставен е крст-паметник од Руската амбасада

 

DSC01515

 

 

 

 

 

 

 

DSC01511

 

 

 

 

 

 

DSC01544

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НОВОСТИ-NEWS, Април 2016, Лешок

 

ЦВЕТНИЦИ, 24, Април, 2016

баба Цвета Онуфриевска од Лешок, Македонија

баба Цвета Онуфриевска од Лешок, Македонија

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поглед кон Полог од Лешочко кале

Поглед кон Полог од Лешочко кале

 

Поглед кон Плоча на Шар Планина од Лешочкото кале

Поглед кон Плоча на Шар Планина од Лешочкото кале

 

Поглед кон Варвара од Лешочко кале

Поглед кон Варвара од Лешочко кале

ПУПУНЦИ - ЛЕШАНИ

ПУПУНЕЦ

 

 

 

 

 

 

 

Мотиви од Шара

Мотиви од Шара

Шар Планина озеленета

Шар Планина озеленета

 

 

 

 

 

 

 

Стефан кај дедо Мите во Лешок

Стефан кај дедо Мите во Лешок

 

 

 

 

 

 

 

Лешочки Манастир

Лешочки Манастир

 

 

 

 

 

 

 

Вртипоп во Лешок

Вртипоп во Лешок

 

 

 

 

 

 

 

 

Репуш на Лешочка река

Репуш на Лешочка река

 

 

 

 

 

 

 

Тараби во Лешок

Тараби во Лешок

 

 

 

 

 

 

 

Плот во Лешок

Плот во Лешок

 

 

 

 

 

 

 

Печење комова ракија во казан

Печење ракија во казан

Печење ракија во казан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

\

 

 

НОВОСТИ-NEWS, март 2016, Лешок

 

Добро утро  и поздрави од Кале во Лешок

Зелен бршлен ползи по дрвата покрај Лешочката река

Зелен бршлен ги загрлил дрвата покрај Лешочката река

 

 

 

 

 

 

 

На слатко кафе на Лешочко кале

Утринско кафе на Лешочко кале

Утринско кафе на Лешочко кале

 

 

 

 

 

 

 

 

Црква Св. Атанасие, Лешок, Македонија

Црква Св. Атанасие, Лешок, Македонија

Crkva Sv. Bogorodica, Lesok

Crkva Sv. Bogorodica, Lesok

 

Мартовски пејсаж на сливите во  Лешок.

Пејсаж од Лешок

Пејсаж од Лешок

 

 

 

 

 

 

 

Пејсаж од Лешок

Пејсаж од Лешок

 

 

 

 

 

 

 

Лешок, 26 Март 2016, Цветот на сливите

 

Велигданчињата од Лешочкото кале  ја највуваат Пролетта, Прочка и Велигден

Велигденчињата од Калето во Лешок, ги најавуваат Прочка и Велигден

Велигденчињата од Калето во Лешок, ги најавуваат Прочка и Велигден

 

 

 

 

 

 

 

 

Велигденчињата го симболизираат вапцувањето на црвени јајца за Велигден.

Лешок,02 март 2016

Lesocki manastir

Лешочки Манастир, Македонија

Св. Атанасие, Лешок,Март,2016

St. Atanasie, Lesok, Macedonia

 

 

 

 

 

 

Св. Атанасие, Лешок, Македонија

 

Многу поздрави до посетителите на Web site: www.spiroski.com.mk   од Митко Спироски од Лешок-Скопје, Македонија.

Ovaa fotografija e npravena vo Noemvri 2009 godina

Mitko Spiroski, Lesok, Macedonia