Танец се игра сред село

По трагите на песната: Танец  се  игра сред  село во која се опишува трагичната љубов на ашикот Гавро Димушевски од Непроштено  и учителката Трпана од  Тетово. Имено, песната се  однесува за беќарот Гавро од  Недпроштено и учителката Трпана од  Тетово, кој била  учителка во Непроштено  и за  нивната голема љубов, која имала трагичен завршеток. Песната ја запишал Томе Крстевски Голубарот од Тетово, а истата ја испеале Мокри браќа во традиционално двогласно пеење,а песната е снимена во МРТВ.

Tanec se igra sred selo-Танец се игра сред  село

Leave a Reply