Цркви во Лешок

Во ова поглавие ќе ги внесам податоци за црквите, свештените лица, гробови и сл.

Епитаф на гробот на Кирил Пејчиновиќ во Лешочки манастир

На гробот на Кирил Пејчинович во Лешок, поставена е нова мермерна плоча, на која со позлатени букви е исклесан истиот  епитаф – текст, кој е  запишан во оригиналната надгробна плоча, која се наоѓа во спомен собата на Кирил Пејчиновиќ во конакот на Лешочкиот манастир.

Гробот на јеромонахот Кирил Пејчинович во Лешочкиот манастир со текст од  епитафот на нова мермерна надгробна плоча
Гробот на јеромонахот Кирил Пејчинович во Лешочкиот манастир со текст од епитафот на нова мермерна надгробна плоча

 

Нова мермерна плоча на гробот на Кирил Пејчинович во Лешочкиот манастир со истиот  текст - епитаф на оригиналната надгробна плоча
Нова мермерна плоча на гробот на Кирил Пејчинович во Лешочкиот манастир со истиот текст – епитаф на оригиналната надгробна плоча

 

Гробот на Кирил Пејчинович во Лешок со нова мермерна плоча
Гробот на Кирил Пејчинович во Лешок со нова мермерна плоча
Епитаф на гробот на Кирил Пејчинович во Лешочкиот манастир
Епитаф на гробот на Кирил Пејчинович во Лешочкиот манастир

 

 

 

 

 

 

 

 

Крстот-Паметник ги  збратими Лешочкиот манастир и Валаамскиот манастир

Крст - Паметник во Лешочкиот манастир
Крст-Паметник во Лешочкиот манастир, Македонија
Крст - Паметник од Валаамскиот манастир
Крст – Паметник од Валаамскиот манастир, Русија

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Свечено осветен рускиот крст во Лешочкиот манастир (27 Мај 2016)

DSC01745
Свеченост во Лешочкиот манастир (27.05.2016)

 

DSC01756
Осветување на крстот во Лешочкиот манастир (27 Мај 2016)
DSC01763
Осветување на рускиот крст во Лешочкиот манастир
DSC01761
Осветување на рускуиот крст во Лешок
DSC01771
Осветен е крстот во Лешочкиот манастир, дар од Русија
DSC01781
Свештениците од Македонија и Русија,пред осветениот крст во Лешочкиот манастир
DSC01784
Осветен е Крстот-Паметник во Лешочкиот манастир, дар од Русија
DSC01785
Поглаварите на МПЦ ОА го осветија крстот во Лешочкиот манастир, дар од Русија

 

DSC01734
Свештениците од Лешочкиот манастир ги пречекуваат гостите од Русија
DSC01741
Пристигнаа гостите од Русија во Лешочкиот манастир

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Крст – Паметник од Валамскиот манастир

Крст - Паметник од Валаамскиот манастир, Русија
Крст – Паметник од Валаамскиот манастир, Русија

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Крст-Паметник, поставен е во Лешочкиот манастир,од страна на Руската амбасада, како спомен за монасите од Руската православна црква, кои во минатото престојувале во Лешочкиот манастир.

Крстот - Паметник од Валаамскиот манастир, Русија, пристигна во Лешочкиот манастир, Македонија
Крстот – Паметник од Валаамскиот манастир, Русија, пристигна во Лешочкиот манастир, Македонија

 

 

 

 

 

 

 

 

Во Лешок Рус ката амбасада постави Крст-Паметник, за монасите кои живееле во Лешочкиот манастир
Во Лешок Рус ката амбасада постави Крст-Паметник, за монасите кои живееле во Лешочкиот манастир

 

 

 

 

 

 

 

 

Во Лешок пристигна Крстот-Паметник, на монасите кои живееле во Лешочкиот манастир
Во Лешок пристигна Крстот-Паметник, на монасите кои живееле во Лешочкиот манастир

 

 

 

 

 

 

 

 

Текст на Крстот - Паметник во Лешочкиот манастир, подарен од Руската амбасада
Текст на Крстот – Паметник во Лешочкиот манастир, подарен од Руската амбасада

 

 

 

 

 

 

 

 

Монаси и монахињи од Руската православна црква кои престојувале во Лешочкиот манастир

Монахиња Матушка
Монахиња Матушка

 

 

 

 

 

 

 

Монах Теодорит
Монах Теодорит

Leave a Reply