LESOK – ЛЕШОК

Лешочко кале, 2016, Остатоци од твдрината од  исток, фото, Митко Спироски
LESOK – ЛЕШОК, Денес, на 01 Јуни 2019, Генерацијата Матуранти 1968 година од  Гимназијата Кирил Пејчинович од  Тетово, прославуваа  51 година од МАТУРАТА. Средбата на Матурантите од Генерацијата 1968 се одржа во Лешочкиот манастир, при што,  најпрво положивме букет цвеќе  на гробот на јеромонахот Кирил Пејчинович во кругот на Лешочкиот манастир, потоа се фотографиравме пред црквата Св. Атанасие во Лешок и на крај се дружевме во Манастирскиот ресторат во Лешок. Во продолжение внесувам неколку фотографии од прославата на 51 години од  матурата.
Добредојдовте матуранти во Лешочкиот манастир

Матурантите од Генерацијата 1968  од Гимназијата Кирил  Пејчинович, Тетово, положија цвеќе  на гробот на јеромонахот Кирил во Лешочкиот манастир
Матурантите од Генерацијата 1968 од Гимназијата Кирил Пејчинович, Тетово, положија цвеќе на гробот на јеромонахот Кирил во Лешочкиот манастир

Матурантите од Генерацијата 1968 од Гимназијата Кирил Пејчинович, Тетово, пред црквата Св. Атанасие, Лешок

Матуранти Генерација 1968,Гимназијата Кирил Пејчинович, Тетово, црква Св. Атанасие, 01 Јуни 2019, Лешок,
Матуранти Генерација 1968,Гимназијата Кирил Пејчинович, Тетово, црква Св. Атанасие, 01 Јуни 2019, Лешок,

Старите кумови за 2019 ( Виолета, Мирослав и Митко ) и Новите кумови за средбата во 2020 година ( Росица, Санко и Наташа) која ќе се одржи на 30 Мај 2020 во Лешок

Лешок е сместен на подножјето  на Шар Планина и  котлината Полог.

Дали знаете  како настанало името ЛЕШОК ?
 LE[OK FAMILIJA LALO[OI
Луна Спироска: Поглед на Лешок и Лешочкиот манастир, Лешок, Македонија, 24 Јануари 2015
Луна Спироска: Поглед на Лешок и Лешочкиот манастир, Лешок, Македонија, 24 Јануари 2015
Фудбалски клуб ЛЕШОК од с. Лешок, 25 Септември 1949 год. и Прва победа против ФК НЕПРОШТЕНО од С. Непроштено со 3 : 1

Продолжува традиција на празнување на верскиот празник ПРОЧКА во  Лешок, Македонија

Празникот ПРОЧКА-2019, се паѓа на 10 Март 2019 година ( недела). Кумовите: Велимир Кочовски, Љупчо Кипровски и Мирче  Божиновски, Ве повикуваат во Недела на Лешочкото кале, заедно да ја прославиме ПРОЧКА-2019

Шар Планина-Национален парк во Македонија

Leave a Reply